Loading...
Начало2024-05-07T10:44:02+02:00

Дигитални колекции

ЦБ на БАН представя пред широката публика дигитални колекции на свободен достъп.

Онлайн услуги

Онлайн каталог и достъп до външни онлайн ресурси

Издания

Издания на Централната библиотека и на БАН, съхранявани онлайн

 

Откриване на изложбата „Петър Берон. 200 години от издаването на „Рибния буквар“

На 20 май в Галерия на открито „Градска градина“ пред Народния театър в София беше открита изложбата „Петър Берон. 200 години от издаването на „Рибния буквар“. Тя е подготвена от Централната библиотека на Българската академия на науките и е включена в програмата за отбелязване на 155-годишнината от създаването на БАН, като за нейното изработване са използвани също и архивни документи от Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и Научния архив на БАН. На откриването присъстваха служебният зам.-министър на образоването и науката акад. Николай Витанов и генералните директори на БТА и БНР Кирил Вълчев и Милен Митев. Изложбата беше открита от д-р Силвия Найденова, директор на Централна библиотека, и акад. Юлиан Ревалски, председател на Българската академия на науките. Д-р Найденова изтъкна, че книгите, представени в изложбата, са притежание на библиотеката и са част от културно-историческото наследство на страната. Акад. Ревалски подчерта революционното значение на „Рибния буквар“ както за българите, така и за цялата световна педагогическа наука и мисъл. Той също така отбеляза, че годишнините от издаването на Буквара и от създаването на БАН, които отбелязваме през 2024 г., ще бъдат сред първите включени в календара под надслов „14 века България в Европа“, който е част от съвместната инициатива на трите обществени медии БНТ, БНР и БТА за предстоящото отбелязване на 1 350-годишнината от създаването на Първата българска държава. На постерите са представени първото издание на „Буквар с различни поучения“ от 1824 г., станал известен със заглавието „Рибен буквар“, което е притежание на Централната библиотека, както и другите негови известни издания преди Освобождението. Разгледани са Предисловието и отделните негови раздели, както и най-ранните отзиви за буквара. Специално внимание е отделено също на предшествениците и следовниците на тази уникална за българското учебно дело книга. Отбелязано е и първото голямо национално честване от нейното издаване 100 години по-рано. На последните табла е представен авторът Петър Берон като учен, просветен деец и дарител – един от най-образованите българи за онова време, който пръв обръща поглед към новото, европейското образование като главен залог за бързо и успешно развитие на зараждащото се новобългарско общество. Изложбата се състои от 14 табла, като освен на български e представена паралелно и на английски език, и може да бъде разгледана до 28 май.

май 21st, 2024|

460 години от рождението на Уилям Шекспир

Уилям Шекспир (1564–1616) е английски драматург и поет, считан за най-значимия творец в англоезичната и един от най-забележителните в световната литература. Множество факти, свързани с живота му и дори с авторството на някои от произведенията му, остават спорни и до ден-днешен. Роден е през април 1564 г. в град Стратфорд на Ейвън в голямото семейство на производител и търговец на кожени изделия и общински съветник и дъщерята на богат селянин. За личния му живот се знае малко и има много празнини. Неговите биографи предполагат, че е посещавал безплатното училище „Крал Едуард VI“, където изучавал латински език и литература. На 18 години се жени за 26-годишната Ан Хатауей, от която има три деца. От 1585 до 1592 г. работи в Лондон като актьор, писател и съсобственик на театрална трупа. Повечето си творби създава в периода 1589–1613 г. Автор е на 38 пиеси, 154 сонета и 2 поеми, преведени на много различни езици, като все още се водят спорове относно периодизацията на творчеството му. Някои от най-популярните произведения на Шекспир са трагедиите „Ромео и Жулиета“, „Макбет“, „Крал Лир“, „Хамлет“ и „Отело“, комедиите „Както ви харесва“, „Сън в лятна нощ“, „Мяра за мяра“, „Дванайсета нощ“ и „Укротяване на опърничавата“ и историческите драми „Ричард III“ и „Зимна приказка“. Шекспир умира на 23 април 1616 г. в родния си град и е погребан до олтара на църквата „Света Троица“, а на северната й стена е поставен негов паметник.  

май 17th, 2024|

300 години от рождението на Имануел Кант

Имануел Кант е немски учен и философ, който поставя началото на немския класически идеализъм. Роден е на 22 април 1724 г. в скромно занаятчийско семейство в Кьонигсберг, Прусия (дн. Калининград, Русия). Израства в силно набожна среда и впоследствие учи в училище, където религиозното образование е по-силно застъпено за сметка на естествените науки. Прекарва целия си съзнателен живот в родния град. През 1740 г. постъпва в Кьонигсбергския университет, където учи философия, физика и математика. През 1755 г. защитава дисертация, за която получава научна степен и започва да води лекции в университета. От 1766 до 1772 г. е помощник-библиотекар на Кралската дворцова библиотека. През 1770 г. става щатен професор по логика и метафизика. През 1781 г. издава главната си творба – „Критика на чистия разум“ (Kritik der reinen Vernunft). Сред другите му известни произведения са „Основоположения на метафизиката на нравите“ (1785), „Критика на практическия разум“ (1788), „Критика на способността за съждение“ (1790), „Религията само в границите на разума“ (1793), „Към вечния мир. Философски скици“ (1793), „Метафизика на нравите“ (1797) и др. Кант умира на 12 февруари 1804 г.    

април 22nd, 2024|

Go to Top